LOS ANGELES VANCOUVER CHICAGO  TORONTO  NEW YORK  WASHINGTON  ZAGREB 
Join us on fb_small

LIFE Svečano za fašnik: Karne...
Banner
Banner

Svečano za fašnik: Karnevalske povorke diljem Hrvatske

fasnik-0219121Diljem Hrvatske danas se održavaju fašničke svečanosti. Tradicionalno najveća karnevalska povorka održava se u Rijeci u kojoj sudjeluje 8.500 maškara u gotov 100 maškaranih skupina. U Samoboru je održan dječji fašnik na kojemu je nastupilo više od tisuću maskiranih učenika samoborskih osnovih škola i njihovih gostiju. Oko 1.100 sudionika prošlo je središtem Županje u tradicionalnoj pokladnoj povorci, koja se održava u sklopu 45. šokačkog sijela

U 29. međunarodnoj karnevalskoj povorci danas se u središtu Rijeke predstavlja i zabavlja oko 8.500 maškara u gotovo 100 maškaranih skupina i sa 70-ak alegorijskih kola.
Najbrojnije su maškare iz Hrvatske, a inozemne maškare došle su iz Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije te, u skupini studentske organizacije AIESEC, izaslanici iz cijeloga svijeta.

fasnik-0219122Povorka se kreće trasom od Ulice Ivana Zajca preko Delte i Fiumare do Korza, zatim Trgom Republike Hrvatske do Rive, a uz trasu je postavljeno sedam pozornica s kojih maškare najavljuje i predstavlja sedam voditeljskih parova.

U povorci su Meštar Toni i Kraljica karnevala, Riječki morčići, Prve riječke mažoretkinje, Gradska glazba Trsat, skupine „Federigo da Porto del Boscarel“, „Rode, djeca, žabice i zlatne ribice“, „Ružičaste vrpce nade“, „Maškarani fejsbuk“, „Riječki šafleri“, „Konobarice i konobari“, „Sarajevska zimska bajka“, „Riječka romansa“, „Istjerivači duhova“, „Koljnofska trgadba“, „Loparski maškari“, „Marionete“, „Circoli del fiori“, „Autobus Calypso traži žabicu“ i druge.

Posljednji u povorci tradicionalno nastupaju Halubajski zvončari, njih 250.

U ŽUPANJI 45. ŠOKAČKO SIJELO

fasnik-0219123Oko 1.100 sudionika prošlo je danas središtem Županje u tradicionalnoj pokladnoj povorci, koja se održava u sklopu 45. šokačkog sijela, najznačajnije manifestacije tradicijske kulture u županjskoj Posavini.

U pokladnoj povorci ulicama grada prošli su članovi tridesetak pokladnih skupina, uglavnom s područja Slavonije i Baranje, a među kojima su bile i pokladne skupine iz Gradca i Muća iz Dalmatinske zagore te iz poljskog grada Willamowice. Županjskim gradskim središtem prošlo je i dvadesetak konjanika, članova konjogojskih udruga iz Slavonije i Baranje te desetak konjskih zaprega.

fasnik-0219124Brojni posjetitelji imali su prigodu, u sklopu pokladnih događanja, pogledati kako se u Slavoniji peče rakija i obavlja slavonska svinjokolja, kušati raznovrsne slavonske specijalitete te posjetiti fašničkoj republici pobrinuli su se i Dječji zbor Samoborček te mladi i perspektivni samoborski bend Glasna Tišina. U poslijepodnevnim satima nastupili su plesni klubovi, mažoretkinje i brojni bendovi. Sajam zlatne niti, koji se održava na Trgu kralja Tomislava.

U SAMOBORU ODRŽAN DJEČJI FAŠNIK

Više od tisuću maskiranih učenika samoborskih osnovih škola i njihovih gostiju nastupilo je danas na Dječjem fašniku u sklopu tradicionalnog Samoborskog fašnika, koji se ove godine održava po 186. put.

fasnik-0219125Samoborskim maskiranim skupinama pod nazivom "samoborski oblizeki", "euročarobnjaci i daromati", "svemirci", "knjiški moljci", "nore gljive" i "ježeki" podršku su došle dati maskirane grupe "Pinokio" iz Karlovca, "Stelline" iz Dječjeg vrtića Maksimir, koja njeguje talijanske običaje i kulturu, "bubamare ljubavi" iz Doma za djecu Laduč, "Snježne pahuljice" iz Zaprešića i "Glazbeni atelier Angelus" iz Zagreba.

Proglašene su i nagrađene najbolje škole i maskirane skupine. Među školama s velikim brojem skupina, najbolja je OŠ Milana Langa iz Bregane a od manjih je najbolja OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Najbolja skupina u OŠ Samobor su "štrukli", u OŠ Bogumila Tonija "rakete", u OŠ Milana Langa "Alisa u zemlji čudesa", u OŠ Rude "daromati" , a u OŠ Mihaela Šiloboda "nore gljive". Svi su dobili slatke poklone brojnih sponzora samoborskog fašnika, a najbolji će biti nagrađeni izletima, priopćila je služba za odnose s javnošću Samoborskog fašnika.

Comments

Banner
labinska

More in Life

The indiegogo campaign 'No Child Left Hungry & No Person Left Powerless' for hungry Croatian school...
Passion for life and culture is often formed in childhood and expressed in adulthood.  As I spoke...
NEW YORK, 11. Ožujka 2015. - Nakon svog prvog službenog posjeta Ujedinjenim Narodima, gdje je...
NEW YORK - U New Yorku je 17. veljače održana promotivna turistička prezentacija hrvatskog otoka...
National Federation of Croatian Americans (NFCA) Provides Liaison for Visits to Washington by Croatian...