LOS ANGELES VANCOUVER CHICAGO  TORONTO  NEW YORK  WASHINGTON  ZAGREB 
Join us on fb_small

LIFE Svečano za fašnik: Karne...
Banner
Banner

Svečano za fašnik: Karnevalske povorke diljem Hrvatske

fasnik-0219121Diljem Hrvatske danas se održavaju fašničke svečanosti. Tradicionalno najveća karnevalska povorka održava se u Rijeci u kojoj sudjeluje 8.500 maškara u gotov 100 maškaranih skupina. U Samoboru je održan dječji fašnik na kojemu je nastupilo više od tisuću maskiranih učenika samoborskih osnovih škola i njihovih gostiju. Oko 1.100 sudionika prošlo je središtem Županje u tradicionalnoj pokladnoj povorci, koja se održava u sklopu 45. šokačkog sijela

U 29. međunarodnoj karnevalskoj povorci danas se u središtu Rijeke predstavlja i zabavlja oko 8.500 maškara u gotovo 100 maškaranih skupina i sa 70-ak alegorijskih kola.
Najbrojnije su maškare iz Hrvatske, a inozemne maškare došle su iz Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije te, u skupini studentske organizacije AIESEC, izaslanici iz cijeloga svijeta.

fasnik-0219122Povorka se kreće trasom od Ulice Ivana Zajca preko Delte i Fiumare do Korza, zatim Trgom Republike Hrvatske do Rive, a uz trasu je postavljeno sedam pozornica s kojih maškare najavljuje i predstavlja sedam voditeljskih parova.

U povorci su Meštar Toni i Kraljica karnevala, Riječki morčići, Prve riječke mažoretkinje, Gradska glazba Trsat, skupine „Federigo da Porto del Boscarel“, „Rode, djeca, žabice i zlatne ribice“, „Ružičaste vrpce nade“, „Maškarani fejsbuk“, „Riječki šafleri“, „Konobarice i konobari“, „Sarajevska zimska bajka“, „Riječka romansa“, „Istjerivači duhova“, „Koljnofska trgadba“, „Loparski maškari“, „Marionete“, „Circoli del fiori“, „Autobus Calypso traži žabicu“ i druge.

Posljednji u povorci tradicionalno nastupaju Halubajski zvončari, njih 250.

U ŽUPANJI 45. ŠOKAČKO SIJELO

fasnik-0219123Oko 1.100 sudionika prošlo je danas središtem Županje u tradicionalnoj pokladnoj povorci, koja se održava u sklopu 45. šokačkog sijela, najznačajnije manifestacije tradicijske kulture u županjskoj Posavini.

U pokladnoj povorci ulicama grada prošli su članovi tridesetak pokladnih skupina, uglavnom s područja Slavonije i Baranje, a među kojima su bile i pokladne skupine iz Gradca i Muća iz Dalmatinske zagore te iz poljskog grada Willamowice. Županjskim gradskim središtem prošlo je i dvadesetak konjanika, članova konjogojskih udruga iz Slavonije i Baranje te desetak konjskih zaprega.

fasnik-0219124Brojni posjetitelji imali su prigodu, u sklopu pokladnih događanja, pogledati kako se u Slavoniji peče rakija i obavlja slavonska svinjokolja, kušati raznovrsne slavonske specijalitete te posjetiti fašničkoj republici pobrinuli su se i Dječji zbor Samoborček te mladi i perspektivni samoborski bend Glasna Tišina. U poslijepodnevnim satima nastupili su plesni klubovi, mažoretkinje i brojni bendovi. Sajam zlatne niti, koji se održava na Trgu kralja Tomislava.

U SAMOBORU ODRŽAN DJEČJI FAŠNIK

Više od tisuću maskiranih učenika samoborskih osnovih škola i njihovih gostiju nastupilo je danas na Dječjem fašniku u sklopu tradicionalnog Samoborskog fašnika, koji se ove godine održava po 186. put.

fasnik-0219125Samoborskim maskiranim skupinama pod nazivom "samoborski oblizeki", "euročarobnjaci i daromati", "svemirci", "knjiški moljci", "nore gljive" i "ježeki" podršku su došle dati maskirane grupe "Pinokio" iz Karlovca, "Stelline" iz Dječjeg vrtića Maksimir, koja njeguje talijanske običaje i kulturu, "bubamare ljubavi" iz Doma za djecu Laduč, "Snježne pahuljice" iz Zaprešića i "Glazbeni atelier Angelus" iz Zagreba.

Proglašene su i nagrađene najbolje škole i maskirane skupine. Među školama s velikim brojem skupina, najbolja je OŠ Milana Langa iz Bregane a od manjih je najbolja OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Najbolja skupina u OŠ Samobor su "štrukli", u OŠ Bogumila Tonija "rakete", u OŠ Milana Langa "Alisa u zemlji čudesa", u OŠ Rude "daromati" , a u OŠ Mihaela Šiloboda "nore gljive". Svi su dobili slatke poklone brojnih sponzora samoborskog fašnika, a najbolji će biti nagrađeni izletima, priopćila je služba za odnose s javnošću Samoborskog fašnika.

Comments

Banner
labinska

More in Life

“Tingulet” is just another name for a good old traditional Chicken Stew in Dalmatia. The traditional...
Brodet is a typical summer fish dish in Dalmatia. Basically it’s a classic fishermen’s fish stew made...
Forty-five children- Haitians by birth and origin, and their favorite song is "Sinoć sam pola kafane...
RIT Croatia is an American university which enables students to gain both U.S. and Croatian degrees. ...
Sarma is a typical traditional Croatian continental dish, usually prepared for all occasions such as...