LOS ANGELES VANCOUVER CHICAGO  TORONTO  NEW YORK  WASHINGTON  ZAGREB 
Join us on fb_small

OPINIONS Prijevremeni izbori: Iz ...
Banner
Banner

Prijevremeni izbori: Iz šupljega u prazno

Ožujak 2010. - Dan sv. Patricka, odnosno Patrika,  Patrizija ili Patricija, sve se više slavi – i vjerskim slavljem i polupoganskim veselicama – također i u Hrvatskoj. Velik svetac, veseo i djelotvoran svetac, postaje među nama sve popularniji posebice od kada se je proširila spoznaja da njegov dan mogu i trebaju također slaviti  i svi hrvatski Domagoji  kao svoj imendan.

Sveti Patricijo  bio je  po rođenju Škot, od Pape Celestina je dobio zadatak da svim otocima današnje Velike Britanije propovijeda Kršćanstvo, a najviše zasluga je postigao među Ircima, među kojima je zauvijek zaklopio oči 17. ožujka 461., kad je navršio 77 godina.

Ove godine 2010. jedna oveća skupina hrvatskih iseljenika našla se je u Zagrebu kako bi sudjelovala u proslavama Patrickova dana, a onda su odlučili produžiti svoj boravak sve do vikenda, kako bi i dan sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske, proslavili u domovinskom zajedništvu. Bilo je u skupini liječnika, pjesnika, inženjera, poslovnih ljudi, čak i jedna rock pjevačica i jedan preživjeli borac  s Gologa otoka. Naravno, tijekom druženja našla se je i politika  među obveznim temama našla se je  također i politika.

''Luka, molim te, zaštiti me!''

Izgleda da su u ušima sviju prisutnih  još uvijek odzvanjale patetične riječi koje je izrekla povrijeđena  predsjednica Vlade, 36 sati prije u Hrvatskome Saboru kad  se je našla pod dosta oštrom i  djelomično nepristojnom paljbom oporbenih zastupnika. Ništa strašnoga, ali mora se uzeti u obzir da se – na primjer - tijekom nekadašnjih jugoslavenskih  političkih studija u Kumrovcu  takvo nešto nije nikada vidjelo ni predvidjelo. Pa ni u Ljubljani, ni u Zagrebu, ni u Prištini ni u Nišu. A nažalost,  nisu svi oni  koji su  imali i imaju visoke političke ambicije, nikada  prošli prag britanskoga, talijanskoga ili španjolskoga parlamenta tijekom tamošnjih rasprava, kako bi si stvorili sliku o pravim  (pravim i djelotvornim, oštrim i strastvenim) parlamentarnim sučeljavanjima.Comments

Banner
labinska

More in Opinions

Hrvatska se javnost zadnjih dana intenzivno bavi pismom s 10 pitanja, koje je Danica Ramljak uputila...
18 November 2011 marks the 20th anniversary of the Yugoslav army reducing Vukovar to rubble. The...
U tijeku je proces protiv OZNA-skog i UDB-aškog krvnika Josipova Boljkovca. Kao sto se moglo očekivati,...
Zašto se brojni zastupnici u Hrvatskom saboru hoće pod svaku cijenu odreći tolikog broja svojih...
Predsjednica Vlade  Republike Hrvatske Jadranka Kosor pliva uzvodno, suprotno smjeru tijeka.... U...